RSS feed
2023

9 t/m 17 juni: Florence-Rome-Napels (Jaap Winter)

20 mei 2012. Het Land van Bartje (“ik bid nie veur bruune boon’n”), bij Borger midden op de Hondsrug in Drenthe. Hier keek ik van mijn slaapkamerraam in Stadskanaal op uit over het afgegraven veen. Een peloton van fietsen4fietsers bestaande uit Fred, Maurits, Noud, Cornelis en mij, meldt zich voor wat een mooi trainingsritje belooft te worden. Want getraind moet er ook dit jaar weer worden. Over de mail wordt veel geklaagd over het gebrek aan trainingsuren en -kilometers. De enige die zich daar monter aan onttrekt is Peter, hij fietst gewoon 2 á 3 keer per week en nogal hard ook, met zijn Leidse fietsclubje. De rest moet het van dit soort ritjes hebben, even 100 km op een zaterdag of zondag. Noud en Cornelis verblijven in het Land van Bartje, met studievrienden en gezinnen. Een aantal studievrienden meldt zich aan de start. Mannen zijn mannen en onmiddellijk nemen we elkaar de maat. Men geeft een hand, stelt zich voor, converseert wat over het mooie weer, maar de blikken verraden wat werkelijk gaande is. Ze zijn niet op de ogen gericht maar op de kuiten, de bovenbenen en de buik. Is hij getraind? Volgens zijn buik niet maar kuiten zien er stevig uit. Gaat hij ons eraf rijden of wij hem? Een ander heeft juist dunne kuiten, maar dat heeft Gesink ook. En dan de fietsen. Maurits heeft een gave nieuwe fiets, Cannondale SuperSix, en deze vernieuwt hem op zijn beurt als fietser. Bij mij gaat het net zo, een nieuwe Specialized Roubaix, en dat verplicht. Het zit ook totaal anders, weet nog niet helemaal of je er ook harder van fietst, maar dat gaan we meemaken. De fietsen van de studievrienden lijken en klinken daarentegen zeer ervaren, doorleefd, doorfietst.

Noud laat geen ruimte voor twijfel en kat uit de boom kijken. Na 10 meter ligt de kruissnelheid van de dag vast: 35 km/u. Op de eerste heuvel die we tussen Borger en Buinen tegenkomen gaan er twee van de drie studievrienden af. Het deert Noud niet, “ze hebben zelf een GPS en redden zich wel”. Gezellig een dagje met Noud fietsen. Ondertussen knalt het peloton door, heuvel op, heuvel af, bos in, bos uit, veel draaien en keren. Af en toe met 45 km/u een heuvel op sprinten, oa langs het huis van mijn oude leraar Frans in Drouwen. De heuvels rijgen zich aaneen, het zonnetje schijnt aangename warmte op onze dijen en het gas gaat er goed op. Uiteindelijk gaat ook de derde studievriend van Noud eraf en een gevoel van tevredenheid nestelt zich in het peloton. Er is gefietst vandaag.

Nog drie weken en we mogen weer. Maurits, Joris, Daan, nieuweling Joost, Peter, Onno, Cornelis, Noud, Fred, terug van weggeweest André en ik stappen op in Florence waar we vorig jaar in de hitte eindigden. 500 km in vier dagen naar Rome, een rustdag in de Eeuwige Stad, en dan nog 400 km in drie dagen naar Napels, eindigend op de Vesuvius. Cornelis, Noud en Peter hebben dit jaar zelf de route uitgezet, met gedetailleerde kaarten en GPS tracks. Daar wordt het niet lichter op. De schattingen van Cornelis duiden op een aanzienlijk calorieverbruik per dag. Die rustdag in Rome zullen we nodig hebben. En wat voor rustdag. We gaan op audiëntie bij de Paus. Una sistemazione di riguardo is ons beloofd door de Prefettura della Casa Pontificia, een VIP plaatsing. Naar Rome fietsen vanuit Nederland krijgt zo een bijzondere lading. Mijn goede vriend Paul van Geest heeft het allemaal geregeld. Van Paul lezen we ook een prachtig boekje, Waarachtigheid, over levenskunst volgens Augustinus, met rake boodschappen voor vandaag. We lezen ook de Filosofie van de Heuvel van Ilja Pfeijffer, ook over een fietstocht naar Rome, maar dan heel anders.

En we fietsen weer voor fietsen, dit keer voor projecten in Oeganda en Kenia om voor scholieren fietsen te financieren waarmee ze naar school kunnen. Een prachtig doel. 300 fietsen voor EUR 100, om 300 scholieren naar school te kunnen laten gaan. EUR 30.000 moeten we bij elkaar fietsen. We gaan er weer voor en rekenen op uw steun!

Jaap Winter

They are feminine
louis vuitton handbagsAre high heels everyday shoes
7 Action Figures That Managed to Ruin Great Characters
woolrich teton explorer parka of paris , europe , by using simply adore measure

7 Action Figures That Managed to Ruin Great Characters
woolrich camouflage of paris , europe , by using simply adore measure