RSS feed
2023

Dinsdag 12 juni 2012, blogpost van Jaap

Roma – 12 juni 2012 Het Geheim van de Bronzen Poort

Wat doen 11 wielerhelden als ze op de fiets vanuit Nederland naar Rome gaan? Even bij de Paus op bezoek natuurlijk. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Gewoon maar gaan en aanbellen “is de paus in huis?” zit er niet in. Mijn goede vriend Paul van Geest, die ons met zijn boekje Waarachtigheid wegwijs maakt in het denken van Augustinus, helpt me op weg. Dit is het Geheim van de Bronzen Poort, een korte handleiding voor het organiseren van een bezoek aan de Paus.
1. Zorg dat je op woensdagochtend in Rome bent. Deze dag houdt de Paus audientie op het Pietersplein. Dit heeft consequenties voor onze tocht, we moeten dinsdagmiddag in Rome aankomen, vier dagen na vertrek uit Florence. Het oorapronkelijke plan om zeven dagen heen en weer te kruisen door midden Italie en dan te eindigen in Rome gaat de prullemand in. De routeplanners onder ons, Peter, Noud en Cornelis, moeten aan de slag en het lukt, 500 km vanaf Florence in vier dagen moet kunnen. Maar dan heb je na woensdag nog drie dagen. Dan maar door naar Napels, kunnen we daarna ook rustig sterven.
2. Vraag aan de pauselijke nuntius in Nederland of je op de woensdag dat jij in Rome bent langs mag komen.
3. Leg uit waarom jouw bezoek belangrijk is. Paul van Geest schreef een bijzondere brief waarin hij uitlegt wie wij zijn en dat we op de fiets naar Rome gaan. Het captains of industry gehalte was goed neergezet.
4. Lever cv’s van de fietskameraden aan, in lijn met het captains of industry concept maar bij voorkeur ook enigszins met de werkelijkheid. Dit leverde veel problemen op. Niet omdat creativiteit en werkelijkheid bij de makkers teveel uiteen lagen maar omdat de meesten dachten dat dit bezoek er toch nooit van zou komen en zij eerst niet en uiteindelijk veel te laat reageerden op het verzoek om een bondig cv.
5. Regel een brief van een bisschop die bevestigt hoe belangrijk het is dat je de Paus ontmoet. Opnieuw zet Paul de raderen in werking en een glanzende brief gaat met onze cv’s naar Rome.
6. Voor persoonlijk contact met de Paus tijdens de audientie is meer nodig. Wat weten we niet precies, waarschijnlijk relaties. We weten niet welke machinaties in en buiten het Vaticaan allemaal hebben plaats gevonden, welke rekeningen zijn vereffend en welke nieuwe geopend, maar uiteindelijk ontvangen wij een brief van de prefectuur van het huis van de Paus dat wij een “sistemazione di riguardo” zullen krijgen, en Vip- plaatsing. Dat zou zelfs prima fila kunnen zijn, op de eerste rij, waar je de Paus de hand mag schudden, of kussen al naar gelang de behoefte. Maar dat kan nog worden doorkruist als er nog veel grotere VIP-ers langs blijken te komen die dag, dus geen garanties.
7. Zorg dat je dinsdagmiddag tussen 15 en 19 uur je kaarten voor de audientie ophaalt bij de Bronzen Poort. Dat is op de fiets vanuit Rieti in beginsel prima te doen, een kilomter of 110, maar de ervaringen van de afgelopen dagen leren dat afstand en tijd op Italiaanse B-weggetjes heel anders samenhangen dan in de Hollandse polder, waarmee de relativiteitstheorie maar weer bewezen is. Het blijkt nog een hele klus om ons op tijd en liefst ook nog als groep in haar geheel op tijd in Rome te krijgen.
8. Verspil niet onnodig veel tijd met geruzie over kamers in het hotel als je je vuile wielerzweet nog moet wegspoelen om je dan naar de Bronzen Poort te spoeden. Fred en ik voeren een meesterlijk good guy bad guy act op in gebroken vriendelijk en opvliegend Italaans als blijkt dat het hotel is overboekt en men ons wil afschepen met twee vier persoons kamers. Dat is misschien iets voor de Sotto Venti-Tre categorie, maar de Circa Cinquanta strijders leggen zich er niet bij neer. Ik piep er tussenuit om snel te douchen om met Onno naar het Vaticaan te gaan.
9. Neem de metro als je haast hebt, niet de taxi.
10. Niet terug salueren als de Zwitserse Garde je toe salueert bij de Bronzen Poort. Ik was er bijna weer uit gegooid wegens vermeend gebrek aan ontzag. Binnen krijg ik de envelop met kaarten mee voor morgenvroeg. Met het veelbelovende Reparto Speziale erop. Verder geen moeilijke vragen stellen om 1 minuut voor 19.

‘s-Avonds aan het diner wordt een nieuw stukje van de sluier gelicht van het Geheim van de Bronzen Poort, de magie van een bezoek aan de Paus. Lidy Peters, KRO journaliste in Rome, legt ons alles uit over de omslag die De Paus wil maken met de katholieke kerk, de Vati-leaks, het ontbreken van een relatie tussen de Paus en voetbal (we hadden hem willen vragen met ons Nederland-Duitsland te kijken woensdagavond) en zo meer. Ze vertelt ook van de ontroering die mariniers van de Admiraal De Ruiter en popi-jopi staatssecretaris Henk Bleker bij hun ontmoeting met de Paus overviel. We gaan het meemaken morgen.

En de etappe van vandaag? Fred vertelt er ongetwijfeld alles over. Kort, heerlijk afdalen en dan toch weer bij elkaar 1000 meter klimmen, en uiteindelijk met onze eigen prima fila van blauw roze fietsers de Eeuwige Stad binnengereden. Zelfgemaakte magie.

This not only keeps the competition at bay
burberry scarfA Guide To Buying Sexy Men
Gold Jewellery and Diamond Jewellery
woolrich collection fake But that bag suit

Gold Jewellery and Diamond Jewellery
woolrich quilted city coat But that bag suit