RSS feed
2023

Blogpost van Jaap, woensdag 4 juni 2014: Komt een filosoof bij de bushalte

De tocht van vandaag begint al als ik m’n blog van gister net heb afgesloten. Het is iets over middernacht en beneden is een rumoerige verjaardagspartij aan de gang. Het verjaardagslied wordt aangeheven en  daarna is het een jolige boel met schreeuwende dorpelingen en  bulderende lachsalvo’s. Na een uur is Onno het zat en gaat naar  beneden om er wat van te zeggen. Hij krijgt het voor elkaar, een  kwartier later wordt het stiller. Als het niet stil wordt betalen we  morgen niet, heeft hij de baas gezegd. De gasten worden stiller maar  dan begint het personeel de stoelen te herschikken en borden te  stapelen. Het blijft een herrie. Van slapen komt niets, ik lig de hele
tijd te woelen, Onno ook. Af en toe even slapen, dan weer eindeloos  een jankende hond verderop in het dorp. Om vier uur pak ik maar m’n  iPad, dan maar wat lezen. Wat filosofengedoe, helpt vast bij het  slapen. Ik lees wat in een boek over Levinas, over hoe hij zich  ontworstelde aan de zijns-theorie van zijn leermeester Heidegger, die  geen afstand nam van het nazisme. Levinas noemt het denken vanuit het  zijn van het zelf-verklaarde wezen dat zich wil manifesteren en die de  ander claimt in termen van erkenning, wederkerigheid, gelijkheid en begrijpen een vorm van totalitarisme. Je eigent je de ander toe in  jouw manier van denken en verstaan. Daartegenover plaatst hij het  denken vanuit de ander dat al een ethische verantwoordelijkheid oplegt  die voorafgaat aan de totaliserende relatie. Ik weet zo rond half vijf  niet of ik het werkelijk begrijp, kom niet veel verder dan een eerste  begin van begrijpen maar dat fladdert ook zo weer weg en dan blijven er vragen waar ik te moe voor ben. Ik vrees dat we voortdurend  totaliseren in de woorden van Levinas, we begrijpen de ander steeds  door de filters van ons eigen kennen en waarnemen, dat is ook  misschien wel onvermijdelijk. De ander voorop stellen buiten je Eigen  begrip, kan dat echt? En is niet de manier om de brug naar elkaar te  slaan de conversatie? De perspectieven uitwisselen, openheid voor het  perspectief van de ander creëren en zo het eenzijdig totaliseren  matigen? Is dat ook niet wat helpt tegen het totaliseren door te  spreken over luie Grieken die uit de euro moeten en criminele  Marokkanen die uit het land moeten? Met zoiets slaap ik uiteindelijk  in om kort daarna wakker te worden voor het ontbijt.  Als we bijna opstappen luidt Cornelis de dag in met de mededeling dat  zijn gemiddelde hartslag deze week lager is dan als hij op kantoor  zit. Waarna een geweldige debiteuren-crediteuren grap komt over een  vrouw bij het bushokje met een papegaai op haar schouder. We beginnen  voor de verandering maar eens direct met een klim van 12 km. We blijven bij elkaar, in keuveltempo, een mooie gelegenheid om de groep  voor te leggen wat zij nu eigenlijk van Levinas vinden. Om te beginnen  natuurlijk Peter, onze team-filosoof. Maar anderen laten zich niet  onbetuigd en zo wordt het een reflectieve klim. Levinas, wijsheid van  het denken, het toeval van ons denken en wijsheid van het leven, veel  komt voorbij en ineens zijn we boven op 1450 mtr. We hebben ons omhoog gedacht en dat is misschien wel precies wat Nietzsche bedoelde met  Boven-mens.  Dan begint de volgende sprankelende paradijselijke  afdaling door een groen dal, crispy-frisse lucht, bos- en  bloemengeuren en geen mens en bewoning te zien. Een koffie cum cola stop in Bogarra, waar naar klassiek gebruik de oude, kleine en  verfrommelde mannen op het geïmproviseerde dorpsplein hangen, we beloeren elkaar wederzijds. Een pittige klim doet ons belanden op een  hoogvlakte die zich eindeloos voor ons uitstrekt, alsof je een Amerikaanse prairie voor je hebt waar elk moment Winnetou te  voorschijn kan komen. Wind in de rug en daar denderen we voort. De hitte blaast en zindert maar teistert net niet. Lunch in het enige  reepje schaduw dat te vinden is en dan weer verder. In ons hotel een colaatje en een douche en dan eigent een totalitaire slaap zich mij  volkomen toe. Eindelijk.

The most romantic colour
louis vuitton neverfulExpect Further Rise in the S 500
Lauderdale Presents A Pink Affair 10
Woolrich outlet such as denims and a t shirt

Now that Rivers is gone what will happen to ‘Fashion Police
Burberry Scarf Plus suppose you even catch Emma Stone

How to Style Your Hair
Louis Vuitton Outlet butter and pale blue

Minerva Rewards Weight Management Leading Internet Splendor Health And Wellbeing Choice
burberry scarf the scale of its scope and opportunities never falls down

Fashion week comes to Mall at Millenia in Orlando
woolrich jacken 12 compatible renowns in all probability end up getting unclear

5 Ridiculous Modern Fashions With Badass Historical Origins
Louis vuitton tasche The biggest loss is four year starter and Heisman Trophy winner

The Characteristics of a Skin Lesion That May Be a Melanoma
Christian Louboutin KøBenhavn an extensive searching for useful information v1

S Dollar Looks Like A Good Short
chanel sneakers They are on their way to meet Stefan’s mother

What Is an Average Day for a Fashion Designer
woolrich amazon it’s a must have

What Is an Average Day for a Fashion Designer
woolrich xs parka it’s a must have