RSS feed
2023

10 juni Wind- en waterdicht, door Fred

We zijn niet over één nacht ijs gegaan. Na een week fietsen is dat duidelijk: de voorbereiding was perfect. Ons kan niets gebeuren. Geen pech, onze kleding perfect tegen kou en regen en we zijn zelf in goede conditie. Op Jaap’s bronchitis na natuurlijk. Hoort erbij. Wekenlang hebben we zitten koekeloeren op één onzekere factor: het weer! Steeds meer bites besteedden we aan een groeiende hoeveelheid weer-, wind- en regenapps. We beginnen ter hoogte van Nova Zembla, maar het wordt toch geen Behouden Huys? De GSM werd ons baken. Ik herinner me dat de ‘long-term forecasts’ van het Noorse YR mij beter bevielen dan die van Weeronline. Dus toen maar YR gevolgd. Minder wind, minder regen in hun voorspellingen. Die betrouwbare Noren zullen het toch wel weten? Totdat  er steeds meer wolkjes en druppels op het schermpje verschenen. Gelukkig bleek dat Jaap ook de app Weer&Radar gebruikte. Die was matig optimistisch over onze eerste week, maar toonde tenminste een cloud met een silver lining! Nadat ik Weer&Radar had gedownload ging het mis. Tien dagen voor vertrek ineens hondenweer op de Noordkaap en daaronder. Gelukkig had ik nog een kennis die in de meteo – not #metoo! – wereld thuis is. Het fancy appje MeteoEarth klonk veelbelovend, had puike gadgets en dito kleurtjes. Dat was een aanrader. Daar moest dan wel een bleek zonnetje vanaf kunnen, toch?. Enfin, u raadt het, dat is: u heeft het gelezen. De eerste week was meestal bar en boos. Dat vinden zelfs de arme Noren hier. En nu zitten we dus ook even een paar dagen vast in Tromsö, waar niet alleen 24 uur per dag niemand het licht uit doet, maar ook de regenknop open blijft staan. Komende week wordt vast beter. En vrijdag, na mooi Senja eindelijk die betoverende Lofoten, met al die vrolijke kleurtjes en fraaie baaien. Noorwegen op zijn best. Jaap en ik zijn nu ieder uur bezig de weercondities te regelen. Wat zegt Weeronline? Geeft Weer&Radar weer een zonnetje? Of is het betrouwbare YR eindelijk eens op onze hand. Enfin, de wanhoop van twee fietsers die eigenlijk mooiweer fietsers zijn, maar dat nog niet hebben verinnerlijkt. En nu hebben de apps ons weertechnisch definitief uit het veld geslagen. Windy begon ermee. Eergisteren was er ineens een akelig felgekleurd windveldje voor de kust van de Lofoten. Het vriendelijke blauw (Beaufort 2) was ook geen groen meer (BFT 4) maar schoot van oranje naar rozerood. Een klein vlekje voor vrijdag. ‘Ach, dat is nog een end weg, die heeft vast een foutje gemaakt’. We wuifden het weg. Die sukkels van Windy, hebben niet eens verstand van kleine depressies, natte of droge adiabaten! Vandaag slaat Windy keihard terug, na zoveel gebrek aan respect. Met de woede van Vincent van Gogh is het kleine vlekje veranderd in een giga-rozerode vlek, met verontrustend snel bewegende windpijlen. In de verkeerde richting, want tegenwind! Het grote roserode gevaar komt ons langzaam vanuit het zuiden tegemoet. Storm tot zware storm?! Snel openen wij de apps die ons zullen geruststellen. Weer&Radar bewijst nu zijn lafheid: ineens ook een knalrode windzak. Strak in de storm. MeteoEarth gooit er om de spanning te verhogen eerst wat pop-up reclame tegenaan, om dan genadeloos door te komen met harde blauwe windbubbels over de Lofoten. Yr dan? In Godsnaam! YR???!!! Ook zij, hard en koel als poolijs: vrijdag 15 juni minimaal windkracht 6 tegenwind. In onze nerveuze speurtocht houden we ons nu aan het softe Weeronline vast: wel regen, maar slechts 4 Beaufort ZIJ-wind. We kijken elkaar aan. Dit wordt hem! We voelen ons weer de helden die we zijn. Al dreunen de ontberingen en het avonturierschap van Amundsen en Hansen nog tot diep in onze hersenpan door. Naar de noordpool, zonder isolerende Rapha-shirts, Specialized winterhandschoenen en wind- en waterdichte SealSkin-wielersokken? En zonder apps? Zijn wij helden? Het ijs van één nacht kan mij niet dik genoeg zijn.