RSS feed
2023

13 juli Wb x FRz = FG2door Jaap

Het zit niet altijd mee, maar soms wel. In de 3.300 km die we nu gefietst hebben is een ding ons duidelijk geworden. De wind is de grote spelmaker en spelbreker. We merkten het al in Noorwegen. De eerste dag naar de Noordkaap, in de storm, klimmen en zwoegen, van de weg geblazen bijna, niet vooruit komen. De dag dat we echt stuk gingen was het de wind die het spel brak, die ons brak. Op een hoogvlakte eindeloos steil op en neer, klimmen met harde wind tegen zodat je bijna stil staat, naar beneden hard moeten trappen omdat je wordt teruggeblazen, terug die bult op. Geen moment ontspanning voor de spieren, meer dan 100 km lang. Helemaal leeg aan het eind van de dag, gewoon leeggevreten door de wind. Een sluipmoordenaar. Geen enkel moment heb je het gevoel dat het echt niet gaat en aan het eind van de rit ben je totaal kapot. 36 kg  fiets+ wegtrappen met elke pedaalslag helpt dan ook niet. In Denemarken zwoegden we ook nog een beroerde lange dag in de wind, van Løkken naar Thisted. De wuivende korenvelden, de zon en de vikingbegraafplaats onderweg vergoedden veel, maar niet alles. Maar vanaf Thisted  wordt de wind onze vriend. Van Thisted naar Holstebro was het nog half om half, eerst 40 km schuin tegen en ploeteren, daarna gerechtigdheid van 40 km wind schuin achter (zie zwijgfietsen en juichfietsen van Fred van 9 juli). Van Holstebro naar Nymindegab was het alleen maar feest, het hele stuk met de wind in de rug. We rijden gemiddeld 27 km per uur, alsof het niets is. In Nymindegab stokt de machine enigszins. Een hamstring geeft er de brui aan en zorgt voor pijn, schrik en gedwongen rust. Vandaag toch maar proberen, al geeft het been twijfelachtige en misprijzende signalen. We hebben een route uitgezet langs een spoorlijntje, als het echt niet gaat kan ik de trein nemen naar Itzehoe. En ik fiets zowiezo niet de hele afstand, langzaam maar weer opbouwen, dat is het idee. Het valt niet mee de eerste kilometers. We rijden over de kasseien van het door Dordtse remonstranten gebouwde Friedrichstadt en mijn been voelt als een schreeuwend rood stoplicht. Ik kan ook direct naar het station hier, dan is het over denk ik. Maar als de grote keien plaats maken voor asfalt wordt het lichter. Aanzetten met rechts gaat niet, de kracht komt alleen van links. Maar dan voel ik ineens de wind achter me. Noorderwind. Boreas, de griekse god van de noorderwind heeft zich ons lot aangetrokken. Hij begint mild te blazen en ineens hoef ik geen kracht meer te zetten. Ik kan gewoon soepel draaien en een draaglijke snelheid vasthouden. We rijden gemiddeld net zo hard als een hele goede dag in Noorwegen met al dat geploeter omhoog en naar beneden. Na 10 km dient het eerste treinstation zich aan. Ik sla over, dit hou ik nog wel even vol. Na 25 km met Boreas in de rug komen we in Heide, het volgende station. Eerst maar eens koffie, cola en Käsekuche waar we U tegen zeggen. We stappen weer op, nog een station en we zijn ineens halverwege. Ik fiets door. Langzaam vaart de angst uit ons dat we dagenlang vertraging zouden hebben  door het been. En misschien nog beter, we rijden eindelijk met de ontspannenheid waarmee we waarschijnlijk zo’n tocht als deze zouden moeten fietsen. Bij de geringste stijging schakelen we naar heel licht terug, nergens zetten we kracht en Boreas duwt ons vriendelijk over elk heuveltje en viaductje. Sleeswijk-Holstein is leeg en nog niet half zo mooi als Denemarken. Een nieuwe rustplek dient zich niet aan en we rollen zo maar door richting Itzehoe. We mogen op een pontje over het Nord-Ostsee Kanal en uit het niets doemt een vrachtschip op, de Amiko uit Valletta!!!! We kunnen ook op de boot naar Malta. Uitgelaten fietsen we door naar Itzehoe, waar de hamstrings terstond in zalvend ijs worden ingepakt. Wat een opluchting, we kunnen verder op de fiets, dankzij Boreas. De wind maakt onze tocht, maakt ons geluk. Wb x FRz = FG2: Wind boreas X Fietsrichting zuid = Fietsgeluk in het kwadraat. En weet u wie de Noordse god van de wind was? Njord, u weet wel van die mooie voeten. Zomerregen en gunstige wind, Njord schenkt het ons allemaal.