RSS feed
2023

Deux Chevaux doe je zo

Cazilhac, 2 juni, Fred

Deux Chevaux doe je zo

Mijn jongere broer had er één: een ‘eend’. Of hoestbui of wielen genaamd. Het principe was eenvoud, mobiliteit. Iedereen een auto. Mens en machine. Niet per se een gelukkig huwelijk. Zo voelde het vandaag op weg tussen Béziers en Cazilhac: een haperende machine. U, lezer, denkt natuurlijk dat wij de eeuwige jeugd vertegenwoordigen, dat leeftijd ons niet raakt. En terecht: we zijn door godenzonen, of beter, zonen van de Galliërs uit dat kleine dorpje, vol wonderlijke kracht. Allemaal in de ketel met toverdrank gevallen. Zo zijn wij, in alle bescheidenheid. Het steekt dan ook dat het middel begint uit te werken. De hapering, meer is het niet, trok door het peloton vandaag. We leken warempel wel de horde Deux Chevaux die we onderweg tegenkwamen. Een bedrijfsuitje met speurtocht, dat de omgeving van Caussiniojouls onveilig maakte. Ook onze ‘machine’ haperde. Onze snelheid was navenant. Met knalpot Maurits, die achterin het peloton zijn raspende hoest laat horen, als van een startende 2CV. Griep. Het lijf aangetast. En dan Jaap, van wie de bougies onregelmatig vonkten. Ritmestoornissen. ‘Ik verzuur alleen maar’. ANWB bellen dus. Met deze mechanische problemen waren we er niet. De Eend had als eerste radiaalbanden. Onno heeft ook mooie banden, met dito spaken. Maar reed wel lek. De groep ontpopte zich als wegenwacht. Dan heb je alles gehad, maar het piept en kraakt. Bij Jaap rammelt er iets, zoals alles aan een eend rammelt. De navigatiehouder is kapot, maar de goeie sleutel kunnen we niet vinden. U denkt, wat zijn dit voor anti-helden? De Deux Chevaux wat te repareren met twee schroevendraaiers en drie sleutels! En dan begint het te lekken. Vanuit de hemel. Dikke druppels lekken door het dak. Was het erg? Nee, vandaag was een frans dagje. Het feest en de vrijheid van de 2CV werden gevierd. We accepteerden grootmoedig de ongemakken en pech. Fietsen4Fietsen is een groep Deux Chevaux’s op twee wielen. Het principe van eenvoud en mobiliteit maakt nog steeds gelukkig. VRoemmm!!