RSS feed
2023

Archief

2010: Onze eerste tocht: van Maastricht naar Lausanne

Alles is nog wennen, lange dagen op de fiets, de steile knikskes waarop onze begeleider Filip ons trakteert en ook de vele regen. Soms de hele dag lang ploeteren we in regen en kou omhoog, tegen rivieren in. De Ballon d’Alsac en vooral de Chasseral blijken lange zware klimmen ter afwisseling van de eindeloze knikskes. In Lausanne worden we na 7 dagen fietsen en 840 km met rood-wit-blauw onthaald, koninklijk voelen we ons. De vlaggen blijken voor Servië dat net Duitsland heeft verslagen op het EK voetbal, maar het mag de pret niet drukken, dit smaakt naar meer.

We fietsten dit jaar Euro 36.000,- bij elkaar voor een project van het Wereld Natuur Fonds in Gabon. Het WNF ondersteunt daar het nationale park Moukalaba-DouDou In dit park zijn relatief grote populaties gorilla’s en chimpansees aanwezig. Ons geld is met name besteed aan de uitrusting van Rangers die het park bewaken tegen stropers. We fietsten in prachtige roze shirts van de Rabobank die het project met een bedrag van Euro 15.000,- steunde. Zie het reisverslag in woord en beeld.

2011: Onze tweede tocht: van Lausanne naar Florence

Dit jaar fietsten we van Lausanne naar Florence. Over de Alpen en de Apennijnen en dat hebben we geweten! Lange etappes en veel geklommen, op de tweede dag bijvoorbeeld twee buitencategorie bergen, de Sustenpass en de Oberalp, achter elkaar aan, ruim 50 km klimmen. Van de Alpen het zoete en warme Italië in, langs het Como-meer, de Po-vlakte en toen weer omhoog de Apennijnen in. Het werd steeds warmer, de laatste dag kokend Florence binnen gereden. Wat een tocht, de hele week stralend weer. We hebben dit jaar Euro 34.300,- bij elkaar gefietst. Dit bedrag is aangewend voor twee projecten van Cycling out of Poverty. Het eerste project, Bike2Clean, betreft een vuilnisophaaldienst met bakfietsen in Koudougou, de tweede stad van Burkina Fasso. Euro 18.000,- is aan dit project uitgegeven, waarvoor 48 bakfietsen en 8 gewone fietsen zijn aangeschaft. De fietsen zijn met ons geld gekocht maar worden door de kleine ondernemers in een paar jaar afbetaald. Daarmee kunnen weer nieuwe ondernemers aan de slag met nieuwe bakfietsen. Het tweede project is Bike2Rism. Een project dat fietsen ter beschikking stelt voor toeristische tochten in Kisumu en Nairobi in Kenia. Euro 16.300,- is aan dit project besteed, waarvan 44 fietsen zijn aangeschaft, die ook weer zullen worden afbetaald waarna nieuwe ondernemers weer een aan de slag kunnen. Zie het reisverslag in woord en beeld.

 2012: Onze derde tocht: Van Florence naar Napels

Dit jaar raken we in de fiets-mood. Zelfvertrouwen na de Alpen en de Apennijnen, als we dat kunnen dan fietsen we ook van Florence naar Rome en door naar Napels. Wat een goddelijk landschap, geen meter vlak, maar wat hebben we genoten. Stijl omhoog de laatste kilometers pijn lijdend naar Montepulciano, het onwerkelijke gezicht vanuit het dal naar Assissi dat voor ons op de heuvel ligt, Rome binnen fietsen en de paus bezoeken. Anders dan we dachten, er waren nog wat anderen bij en misschien is er bij de paus toen ook wel iets geknakt. Langs het Colosseum op weg naar Napels, over schitterende heuveltoppen, een onbekend, oud Italië met gehuchten als Vico del Lazio, naar de laatste uitdaging: de Vesuvius bestijgen in een verzengende hitte van rond de 40 graden. De rammelende zegetocht over Napolitaanse kasseien voelen we nog steeds. Onze begeleider dit jaar was Cok, die ons dagelijks vaderlijk, soms vermanend maar vaak ook trots moed in sprak. We fietsten dit jaar weer voor Cycling out of Poverty, nu voor fietsen voor scholieren in Kenia en Oeganda. Onze actie bracht ruim EUR 30.000 op die voor deze fietsen worden besteed. Zie het reisverslag in woord en beeld.

2013 Onze Vierde Tocht: Van Napels naar Athene

Dit was een zware tocht. 1151 kms, de langste tocht zover. Een tocht die in Napels, koud uit het vliegtuig, begon met slecht weer. We wisten niet hoe snel we Napels uit moesten komen, via Pompeii naar Salerno, de regen wordt alleen maar erger. Zaterdag regen, pas zondag het gevoel dat we in Zuid-Italië zijn. Van Matera knallen we vervolgens naar Brindisi, op tijd voor de nachtboot naar Igoumenitsa in Noord-West Griekenland waar we om 6 uur ’s ochtends ontbijten en dan langs de lange kustweg naar Levkas fietsen. Van Levkas weer met een pont naar Kephalounia, wat een prachtig eiland. De volgende ochtend weer een boot, naar de Peloponnessos, daar fietsen we als godenzonen langs de atletiekbaan van Olympia. Langs prachtige wegen en beklimmingen eindigen we bovenop het schiereiland. Vandaar naar Epidaurus waar we de laatste ochtend een schitterend klassiek theater bezoek, aan het begin van onze laatste etappe naar Athene. Nog twee pontjes verder en we rijden Athene binnen, in goede traditie met een stortbui. We fietsten dat jaar voor Bike4Care van Cycling out of Poverty en haalden ruime EUR 17.000 op. Zie het reisverslag in woord en beeld.

2014: Onze vijfde tocht: van Malaga naar Valencia

We beginnen aan de andere kant van Europa, Zuid-Spanje, in Malaga. Zo vanaf het vliegveld de fiets op, 37 gr en na vijf km de eerste beklimming, steil en langer dan ons lief was. Welkom in Spanje. Prachtig fietsland, we rijden over prachtige weggetjes, door fantastische dalen en pittige beklimmingen. Over de Siera Nevada waar het zo slecht weer is dat de profploeg van Belkin een rustdag houdt, wij niet, we buffelen door natte sneeuw naar boven. Af een stukje over de snelweg en daar weer een adembenemend mooi stuk door Sierras de Cazorla, waar we af en toe afstappen om van uitzicht te genieten, langs vele verrassende beklimmingen die nergens op de kaart staan, langs een grotendeels leeg Spanje, tot uiteindelijk de rijstvelden voor Valencia. Daar komen we aan de in futuristische Stad van de Wetenschap en Cultuur na precies 1.000 km fietsen. We kunnen niet wachten tot we hier volgend jaar verder mogen fietsen. Zie het reisverslag in woord en beeld.

2015 Onze Zesde Tocht: Van Valencia naar Biarritz

Een jaar Spanje smaakte naar meer. We mochten nog een week in Spanje fietsen, met haar betoverende schoonheid en afwisseling. We begonnen in Valencia en fietsten over de Pyreneeen naar Biarritz. In de Pyreneeen beklommen we prachtige cols, de Bonaigua, de Peyresourde, de Tourmalet, de Aspin, de Aubisque, alsof we in de Tour zelf reden. In ons prachtige shirt met Chasseur des Cols fier over de borst. Stille bergen en spectaculaire uitzichten. Het enige vreemde van Spanje: in het hele land hebben we ‘s avonds nergens een ijssalon kunnen ontdekken, twee tochten achter elkaar geen ijs met een wandelingetje ‘s avonds. Dat voelde als een straf. Maar wat was Spanje mooi. Zie het reisverslag in woord en beeld.

2016 Onze Zevende Tocht: Van Biarritz naar Nice

Deze tocht stond natuurlijk in het teken van de Mont Ventoux. De pukkel boezemde ons van ver al ontzag in. We fietsen er op een stralende dag op, niet al teveel wind, wat een feest, een feest van het lijden, dat dan wel. Daarna nog schitterende klimmen in de Hautes-Alpes, zoals de Col de Vars van 2100 m. Door verlaten Franse dorpjes waar nooit meer een ijsje te koop zal zijn. Uiteindelijk naar Nice waar we glorieus flaneerden over de boulevard en her en der een toerist vloekend achter lieten. Dezelfde boulevard waar een maand later een vrachtwagen zoveel leed veroorzaakte. Bizar. Maar de tocht was er weer een om in te lijsten.

Zie het reisverslag in woord en beeld.

2017 Onze Achtste Tocht: Van Nice naar Salzburg

Zie het reisverslag in woord en beeld.

2018 Onze Negende Toch: Van de Nordkapp naar Malta

Zie het reisverslag in woord en beeld.