RSS feed
2023

Donatie 2016

De afgelopen jaren hebben we gefietst om geld te verzamelen voor fietsen aan scholieren, kleine ondernemers en voor medische verzorgers en patiënten in Afrika. We fietsten voor bakfietsen waarmee in Burkina Fasso een ecologische vuilophaaldienst wordt georganiseerd (Bike2Clean), voor fietsen voor scholieren die ver van school worden en met fietsen hun middelbare school kunnen afmaken (Bike4School) en voor fietsen voor medische verzorgers die zieken ver van medische posten kunnen bezoeken en fietsambulances waarmee zieken naar de posten kunnen worden gebracht (Bike4Care). In overleg met Cycling out of Poverty bepalen wij hoe het ingezamelde geld het beste kan worden besteed. Voor een verantwoording van de gelden die we tot dusver hebben verzameld klik hier. Voor de websites van beide organisaties klik www.coop-africa.org .

Dit jaar zullen we weer fietsen voor fietsen in Afrika via Cycling out of Poverty, voor een Bike4Care project. Bereikbaarheid van medische voorzieningen is van levensbelang. Maar in Kenia en Oeganda wonen mensen soms ver van een gezondheidscentrum. Daardoor is zorg vaak onbereikbaar. Moeder- en kindsterfte is daardoor heel hoog en er onverlijden onnodig veel mensen aan te voorkomen en/of te behandelen ziektes zoals malaria en TB. Dit is een groot probleem, maar niet onoverkomelijk. Kenia en Oeganda kennen het systeem van vrijwillige gezondheidswerkers. Zij zijn door de overheid getraind in het herkennen van bepaalde ziektes, kunnen vragen over voeding en hygiëne beantwoorden, monitoren en begeleiden zwangere vrouwen en geven voorlichting.

De gezondheidswerkers leggen huisbezoeken af bij gezinnen in de meer afgelegen dorpen. Meestal moeten ze lopen, waardoor het aantal huisbezoeken op een dag beperkt is. Openbaar vervoer is er nauwelijks of is duur. Het Bike4Care programma van CooP-Africa voorziet deze gezondheidswerkers van een fiets. Op de fiets kunnen ze meer gezinnen op een dag bezoeken en sneller ter plaatse zijn als hun hulp dringend nodig is. Dankzij de fiets is de gezondheidszorg van mensen op het platteland van Kenia en Oeganda sterk verbeterd.

Doordat medische centra vaak op grote afstand zijn gelegen en de meeste mensen geen efficiënt vervoer tot hun beschikking hebben is er een moeder- en kindersterfte hoog. Er is zelfs een causaal verband tussen hoge moedersterfte en de afstand van huis tot een kliniek. Bij een afstand gelijk of meer dan 5 kilometer zijn er significant meer bevallingen zonder geschoolde professionals. Hierdoor sterven er bijvoorbeeld in Kenia nog steeds dagelijks 26 vrouwen en 144 baby’s in het kraambed. De gezondheidswerkers die op de fiets aan huis komen brengen de medische zorg voor zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s letterlijk binnen handbereik.

Voor 150 euro kan CooP-Africa een gezondheidswerker uitrusten met een fiets. Deze gezondheidswerker op de fiets geeft gemiddeld 100 huishoudens toegang tot betere gezondheidszorg. Een huishoudens bestaat uit gemiddeld vijf mensen, dus maar liefst 500 mensen profiteren hier direct van.

U kunt ons weer steunen door geld over te maken naar Stichting Amfortas, Utrechtseweg 201, 1213 TP Hilversum, IBAN NL58ABNA0484702017. U kunt ook Stichting Amfortas machtigen eenmalig een bedrag van uw rekening af te schrijven. Een complete fiets kost ongeveer EUR 125, een bakfiets of een fietsambulance in Afrika EUR 250.

Spreek ook online uw support uit! Laat een bericht achter via onderstaand formulier.

Hoe worden de goede giften besteed? Klik hier voor de verantwoording van voorgaande fietsen4fietsen-acties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *